Preskoči na vsebino

Ankaran: Skriti dragulj na slovenski obali


Občina Ankaran je bila ustanovljena leta 2011 in je najmlajša v Sloveniji! Na jugu je popolnoma obkrožena z morjem, medtem ko na severu meji s Italijo in občino Koper. To široko odprto okno v Sredozemlje že stoletja očara obiskovalce s svojo izjemno lokacijo, naravnimi zalivi ter vinogradi in oljčniki, kar jim prinaša občutek domačnosti, sprostitve in stika z naravo. Tukajšnje vzdušje lahko opišemo kot zeleno, saj se narava spušča do morja, z mirnostjo in avtentičnostjo.

Večji del zaščitenih naravnih znamenitosti najdemo v območju krajinskega parka med plažo Valdoltra in Lazaretom. Obalo, dolgo dvanajst kilometrov, krasijo strmih klifi in na vzhodu se preliva v ravnino ob ustju reke Rižane. Na vzhodu pa ob izlivu reke Rižane obala prehaja v ravnino. Nekateri odseki naše obale so izjemno naravno edinstveni in zato uživajo zaščito kot naravna rezervatna območja, večinoma znotraj Krajinskega parka Debeli rtič. Tudi na obalni ravnici vzhodno od Ankarana, lahko pri Sv. Nikolaju odkrijete edinstven sredozemski slani travnik, ki je hkrati edini v Sloveniji. Ravnina nato preide v območje pristanišča za mednarodni promet v Kopru, ki je pomemben del vzhodne obalne ravnice.

Območje ima zmerno sredozemsko podnebje in je zaradi prisojne lege zelo dobro osončeno. Ankaranski polotok je zato priljubljena destinacija tako za družine, kot tudi posamezne popotnike in skupine. Še posebej privablja ljubitelje narave, saj ponuja blago sredozemsko podnebje in izjemno mile zime, zaradi česar je privlačen skozi vse leto za sprehajalce, kolesarje in tudi tiste, ki si želijo zdraviliško doživetje.